Geen dieet viel bij mij zó in de smaak
als het anti-koolhydraten dieet van arts Kris Verburgh.
Als je erover nadenkt is dat best gek.
Je mag geen brood meer eten, en geen
aardappelen.
Ik was nota bene vegetariër!
Veel bleef er niet over...
Maar ik omarmde dit dieet en verloor
vijftien kilo.
Alles beter dan brood en aardappelen!
Die piepers hingen me als puber al
de keel uit.
Mijn moeder kon niet erg goed koken,
vandaar.
Of liever gezegd: ze kon uitstekend
kóken (letterlijk), maar méér ook niet...
Dan het brood.
Die kleffe boterhammen met kaas in de
pauze op school!
Al rond 1980 was het gangbare brood
behoorlijk... vies.
Mijn dochter bewaart het en gooit het thuis in het tosti-ijzer.
Gelukkig gelooft de moderne jeugd niet
meer in het noodlot.
Toch vormden brood en aardappelen eeuwenlang
ons basisvoedsel.
Je zou bijna vergeten dat brood
ontzettend lekker kan zijn.
Je kunt het natuurlijk zelf bakken.
Maar die truien uit de winkel, dát is
ook niets meer...
Zo blijf je bezig!
Je kunt niet alles zelf doen...
Je kunt niet alles zelf doen...
Vroeger hadden we gewoon bakkers, om voedzaam, stevig én smakelijk brood te
bakken.
Bakker zijn er natuurlijk nog steeds, maar
ook hun brood komt uit de fabriek.
Wie betaalt kan, bijvoorbeeld in een goed restaurant, heerlijk brood eten, bij het eten.
Er is zelfs een super (één!) die
betaalbaar, maar heerlijk speltbrood bakt.
Maar bij een 'broodjuwelier' - heel brood
7,50! - zul je mij niet zien.
Kortom: het overgrote deel van het
hedendaagse aanbod smaakt nergens naar, zelfs bij de bakker.
Het is letterlijk gebakken lucht – gaten vallen
erin – of gewoon sponzig.
Eigenlijk
is het net als met die harvesters die onze bossen plat maaien.
Als
we de machines kúnnen gebruiken dan dóen we het ook.
Met alle gevolgen van dien.
Vooruitgang!
Met alle gevolgen van dien.
Vooruitgang!
Mila Glas (1968)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten