Architect en socioloog Mári Glas (1968) buigt zich over noodlijdende vraagstukken in wetenschap en samenleving. Onder zijn redactie schrijven zijn (half)zussen Rémi ('55), Lis ('57), Mila ('68) en Ira ('83) Glas op hun Eigen Wijze met hem mee, over zelfgekozen onderwerpen. Waar het langer moet, laten zij hun ideeën rijpen op eikenhout en vullen hun eigen blogs hiermee. Waar het korter kán schenken zij hieruit gezamenlijk een Glaasje, van maximaal 300 milliliter, oftewel 300 woorden. Proost!


woensdag 10 mei 2017

Vroeger waren onze . a p p e l t j e s . beter.

Vaak lijkt het héél wat, moderne consumptieappels.
Maar op de fruitschaal zijn ze al snel melig, met een plastic-achtige schil.
Peren slaan het rijpe stadium vaak helemaal over, of verbergen een rotte kern onder steenachtig vruchtvlees.

In het voorjaar eet je de bewaaroogst, uit de koelcellen.
Van mindere kwaliteit, want voortdurende beschikbaarheid heeft, natuurlijk, een prijs.
Maar óók als de takken doorbuigen van het rijpste fruit, vind je frisse appels hooguit in stalletjes langs de weg.
Terwijl aardappels in het voorjaar stickers dragen met “nieuwe oogst”, kun je in het najaar – de oogsttijd voor de Europese fruitsoorten – lang zoeken naar vergelijkbare fruitstickers.
Wel vind je adviezen, op internet.
“Probeer een andere appel”, “zoek jouw favoriete merk”.
Want keuzevrijheid maakt jou zélf verantwoordelijk!
Klagen helpt niet, en voor alles is een oplossing.

Maar je kunt appels proeven tot je een ons weegt.
Welke je ook kiest, fris zijn ze in ieder geval nooit.
April is de klassieke “opruimmaand”:
Juist in deze maanden worden de koelhuizen geleegd met daarin de bewaarde appels van de vorige oogst.**
Maar in de oogsttijd blijken we eveneens uit koelcellen te eten:
U denkt dan de oogst van 2015 te eten maar de oogst van 2014 moet het eerst worden opgeruimd. U leest het goed. Een appel kan met moderne bewaartechnieken makkelijk twee jaar lang bewaard worden.*
Eenmaal uit de koelcel, verloopt het rijpingsproces in een sneltreinvaart.
Met alle gevolgen van dien.

Want ook appels zijn nu “speculatieproducten”.**
Hoe groter de voorraad, des te beter handelaren kunnen inspelen op de vraag.
Vanzelfsprekend gaan de oudste appels eerst, óók in de oogsttijd.

Dankzij de voortschrijdende techniek kunnen we appels straks misschien wel vijf jaar bewaren.
Of meenemen naar Mars, waar ze, als mummies, verpulveren zodra je ernaar wijst.

Maar mij hoor je niet klagen!
Ik plant alvast fruitbomen.

Mári Glas (1968)


* IJsbrand Velzeboer, Scienta Nova, 4 april 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten